Kursy szkoleniowe
Piekarz-ciastkarz
Program kursu:
- podstawowe zwroty i wyrażenia stosowane w piekarnictwie i ciastkarstwie;
- składniki chemiczne pieczywa;
- surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz dodatki;
- rodzaje i metody wypieku;
- proces technologiczny oraz jego kontrola;
- wyposażenie techniczne zakładu piekarniczo-ciastkarskiego;
- prowadzenie ciast i produkcja pieczywa;
- poprawa i kontrola jakości wypieków;
- wyroby gotowe w piekarnictwie i ciastkarstwie;
- podstawy systemu HACCP bezpieczeństwo i higiena pracy.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu/szkolenia otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.
Fryzjer
Program kursu teoretycznego:
- kształt głowy i twarzy człowieka;
- rodzaje skóry w obrębie głowy i twarzy;
- rodzaje włosów na głowie i twarzy;
- materiały do produkcji narzędzi fryzjerskich;
- narzędzia stosowane we fryzjerstwie;
- ogólne rodzaje i asortyment kosmetyków stosowanych we fryzjerstwie;
- podstawowe wiadomości z chemii w zakresie koniecznym we fryzjerstwie;
- rozpoznanie stanu normalnego i schorzeń skóry w obrębie głowy i twarzy;
- rozpoznanie obecności insektów w owłosieniu człowieka na głowie i twarzy;
- rozpoznanie typowych, najczęściej spotykanych zakaźnych schorzeń, które wykluczają obsługę klienta w zakładzie fryzjerskim;
- udzielanie pierwszej pomocy choremu klientowi;
- organoleptyczne rozpoznania przydatności kosmetyku według jego aktualnego stanu fizycznego;
- utrzymanie we właściwym stanie i konserwacja narzędzi oraz urządzeń w zakładzie fryzjerskim;
- przygotowanie typowych mieszanek chemicznych z podstawowych składników;
- ocena fryzury klienta pod względem estetycznym i dopasowania jej do warunków psychofizycznych.
Program szkolenia praktycznego:
- wykonywanie ondulacji trwałej wszystkimi znanymi technikami;
- wykonywanie ondulacji wodnej;
- umiejętność wykonywania i formowania fryzury znanymi technikami za pomocą grzebienia i szczotki;
- strzyżenie włosów do fryzury damskiej, męskiej i dziecięcej;
- rozjaśnianie włosów przy użyciu znanych preparatów oraz samodzielnie przygotowanymi mieszankami;
- barwienie włosów przy użyciu znanych preparatów oraz przygotowanymi mieszankami;
- zabiegi pielęgnacyjne i regenerujące po trwałej ondulacji, rozjaśnianiu oraz barwieniu włosów;
- konserwacja narzędzi.
Warsztat pracy: Każdy uczestnik kursu otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt, m in. nożyczki, brzytwy, maszynki do strzyżenia, grzebienie, szczotki, wałki, suszarki, peleryny, surowce i materiały niezbędne na potrzeby kursu/szkolenia oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.
Krój i szycie
Cel kursu: przygotowanie do podjęcia zatrudnienia na stanowisku wymagającym umiejętności z zakresu kroju i szycia.
Program kursu:
- rysunek zawodowy;
- stanowisko pracy i organizacja warsztatu pracy;
- estetyka ubioru;
- obsługa i konserwacja maszyn do szycia i narzędzi;
- zdejmowanie miar i wybór odpowiedniego fasonu dla sylwetki;
- podstawowe formy krawieckie oraz modelowanie;
- ściegi ręczne i maszynowe;
- praktyczna nauka szycia;
- wykonanie odzieży;
- przeróbki krawieckie;
- bezpieczeństwo i higiena pracy.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt i materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Termin realizacji: 23 IX 2014r. – 25 XI 2014r.
Liczba wychowanek: 4
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym.
Opiekun do dzieci
Program kursu:
- dbanie o bezpieczeństwo, nawiązywanie kontaktu werbalnego i pozawerbalnego;
- poznawanie indywidualnych właściwości i tempa rozwoju dziecka;
- kształtowanie właściwej aktywności i samodzielności dziecka w czynnościach codziennych i zabawie oraz pozytywnych cech jego charakteru;
- wypracowywanie u dzieci społeczno-pożytecznych przyzwyczajeń i nawyków;
- organizacja prawidłowego trybu życia dziecka;
- zabiegi higieniczno-pielęgnacyjne;
- prawidłowe odżywianie dzieci;
- zabawy ogólnorozwojowe i stymulujące rozwój – dobór odpowiednich do wieku zabawek i pomocy do zajęć, wystrój i higiena pomieszczeń, w których przebywają dzieci;
- obserwowanie stanu zdrowia dzieci;
- zapobieganie zachorowaniom i rozprzestrzenianiu się chorób w grupie dzieci;
- pierwsza pomoc przedmedyczna.
Warsztat pracy: dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt, materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.
Kucharz małej gastronomi
Program kursu:
- towaroznawstwo;
- surowce gastronomiczne, maszyny i urządzenia gastronomiczne – zasady obsługi;
- systemy zabezpieczenia jakości potraw;
- obróbka wstępna;
- technologia sporządzania półproduktów i potraw;
- podstawy dietetyki;
- zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur, zasady żywienia;
- ciasta, desery i napoje – technologia i wykonanie;
- zasady obsługi konsumenta w małej gastronomii i organizacja pracy;
- zasady porcjowania i dekorowania potraw;
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym oraz pomoc w nagłych wypadkach;
- przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP);
- wdrażanie systemu HACCP w gastronomii.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt, m in. maszyny i urządzenia do obróbki mechanicznej żywności, urządzenia i aparaty do obróbki cieplnej żywności, urządzenia i maszyny do obróbki chłodniczej żywności, maszyny do sporządzania napojów, maszyny do mycia, odzież ochronną oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.
Konserwator zieleni
Program kursu:
- gatunki i odmiany roślin ogrodniczych, nasiona, cebulki, sadzonki;
- przygotowywanie podłoży do produkcji ogrodniczej oraz stosowanie odpowiedniej uprawy gleby, odpowiednich narzędzi ogrodniczych i nawożenia;
- dobieranie terminu siania lub sadzenia;
- kierowanie siewem nasion oraz sadzeniem drzewek owocowych i ozdobnych;
- selekcja materiału hodowlanego;
- ustalanie i sporządzanie mieszanek traw na trawniki, przygotowanie kwietników do obsadzenia i sadzenie kwiatów jednorocznych i bylin oraz obsadzanie i pielęgnowanie waz kwiatowych;
- prace pielęgnacyjne upraw, nasadzeń i starych drzew oraz ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami, wykonywanie zabiegów leczniczych;
- dokonywanie inwentaryzacji;
- ścinanie oraz karczowanie starych drzew w sadach i na ulicy;
- cięcie i formowanie drzew i krzewów w sadach, parkach, zieleńcach i na ulicach przy użyciu sprzętu mechanicznego;
- normy branżowe w klasyfikowaniu roślin oraz zbiorów;
- dobieranie roślin kwiatowych w zależności od wymogów środowiska i celów dekoracyjnych;
- przesadzanie drzew przy użyciu sprzętu mechanicznego, z zapewnieniem warunków ich przyjęcia się, wzrostu i rozwoju;
- cięcie i formowanie żywopłotów;
- odczytywanie projektów budowy sadów, terenów zieleni i wykonywanie ich w terenie.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu otrzymał do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt, m in. ogrodniczy sprzęt mechaniczny, narzędzia ogrodnicze, odzież ochronną oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Liczba wychowanek: 6
Termin realizacji: 12 IX 2013 – 28 X 2013
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.
Opiekun osób starszych
Program kursu:
- udzielanie pierwszej pomocy przedmedycznej;
- organizowanie osobom starszym wolnego czasu – spacery, gry i zabawy, kółka zainteresowań;
- podstawy wsparcia psychologicznego;
- dietetyka;
- zapoznanie z instytucjami o charakterze medycznym i terapeutycznym;
- bezpieczeństwo i higiena pracy.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt, materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Liczba wychowanek: 6
Termin realizacji: 13 VI 2013 – 15 VII 2013r.
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.
Kasjer-sprzedawca
Program kursu:
- organizacja pracy kasjera-sprzedawcy;
- kultura zawodu i odpowiedzialność materialna;
- kody kreskowe, VAT, elektroniczne kasy sklepowe i ich budowa;
- zajęcia praktyczne z wykorzystaniem elektronicznych kas fiskalnych;
- techniki sprzedaży;
- podstawowe zasady higieny.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Liczba wychowanek: 10
Termin realizacji: 27 IV 2012r. – 15 VI 2012r.
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.
Prawo jazdy
Program kursu:
- zasady zachowania ostrożności i właściwej postawy w stosunku do innych uczestników ruchu drogowego;
- zasady zachowania bezpiecznych odległości pomiędzy pojazdami przy uwzględnieniu jazdy w różnych warunkach atmosferycznych, porach dnia i nocy i po różnych nawierzchniach;
- zagrożenia związane z niedoświadczeniem innych uczestników ruchu drogowego, najbardziej podatnych na ryzyko, takich jak: dzieci, piesi, rowerzyści lub osoby o ograniczonej swobodzie ruchu;
- zagrożenia związane z ruchem drogowym i prowadzeniem różnego rodzaju pojazdów w różnorodnych warunkach widoczności;
- zasady korzystania z wyposażenia pojazdu związanego z zapewnieniem bezpieczeństwa jazdy;
- zasady użytkowania pojazdu, przewozu osób i ładunków z uwzględnieniem ochrony środowiska;
- zasady ruchu drogowego, w szczególności odnoszące się do ograniczeń prędkości, pierwszeństwa przejazdu, znaków i sygnałów oraz dokumentów uprawniających do kierowania i używania pojazdu;
- zasady postępowania w razie uczestnictwa w wypadku drogowym oraz zasady pomocy ofiarom wypadku;
- rodzaje dróg i zagrożenia związane ze stanem ich nawierzchni;
- zadania i kryteria oceny obowiązujące na egzaminie państwowym;
- zajęcia praktyczne – nauka jazdy pojazdem.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu/szkolenia otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt, sprawny i dopuszczony do ruchu drogowego, m. in. dostosowane do nauki jazdy samochody osobowe oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Liczba wychowanek: 3
Termin realizacji: 27 II 2012r. – 15 V 2012r.
Kurs kończy się egzaminem państwowym potwierdzającym uzyskanie kwalifikacji oraz wydaniem zaświadczenia (uprawnień).
Obsługa kasy fiskalnej
Program szkolenia:
- kultura zawodu;
- organizacja pracy kasjera;
- odpowiedzialność materialna;
- kody kreskowe, podatek od wartości dodanej;
- budowa i zastosowanie elektronicznych kas sklepowych;
- podstawowe zagadnienia z higieny w żywieniu;
- zastosowanie GHP i GMP.
Warsztat pracy: każdy uczestnik szkolenia otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt, m in. kasy fiskalne, sprzęt komputerowy z właściwym oprogramowaniem, czytniki kodów kreskowych, maszyny liczące oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Liczba wychowanek: 10
Termin realizacji: 13 I 2012r. – 16 III 2012r.
Szkolenie zakończyło się egzaminem wewnętrznym.
Kosmetyczka
Program kursu:
- zasady funkcjonowania salonu kosmetycznego;
- organizacja pracy kosmetyczki;
- pielęgnacja skóry twarzy i włosów;
- maski kosmetyczne i higieniczne oczyszczanie skóry;
- preparaty kosmetyczne;
- poradnictwo kosmetyczne;
- pielęgnacja dłoni i stóp;
- depilacja;
- kosmetyka oprawy oczu;
- podstawy dermatologii i anatomii;
- bezpieczeństwo i higiena pracy.
Warsztat pracy: każdy uczestnik kursu/szkolenia otrzymuje do dyspozycji samodzielne stanowiska szkoleniowe, niezbędny sprzęt oraz materiały dydaktyczne, biurowe i piśmiennicze.
Liczba wychowanek: 10
Termin realizacji: 6 III 2012r. – 26 VI 2012r.
Kurs zakończył się egzaminem wewnętrznym.